blowUP media gaat besluit steigerdoekreclame Amsterdam aanvechten

Op NABB (en andere media) wordt gemeld dat steigerdoekreclame in Amsterdam Centrum vrijwel wordt verboden. blowUP media geeft in een reactie aan dat toch wel wat kanttekeningen bij deze berichtgeving geplaatst moeten worden.
Er is een motie goedgekeurd door de stadsdeelraad, waardoor het dagelijks bestuur opnieuw naar de regelgeving omtrent steigerdoekreclame dient te gaan kijken. Kortom, de bal ligt nu bij het dagelijks bestuur. blowUP media meldt dat het huidige beleid blijft staan tot en met april 2012 en dat er nog een discussie gevoerd gaat worden over de beslissing van de stadsdeelraad. Ze zijn van mening dat de kans minimaal is dat is steigerdoekreclame na april 2012 wordt afgeschaft.
De visie van blowUP media is de volgende:
Na zes jaar discussie was er per maart 2010 een nieuw en versoberd beleid voor steigerdoekreclame in Amsterdam-Centrum aangenomen. Een compromis. Na een dusdanig lange discussie was het voor ons als branche een geruststellend idee. Wij konden onze bedrijfsvoering op de lange termijn zeker stellen en volop kunnen gaan investeren in de toekomst. Daarnaast was het ook een fijn bericht voor de aan ons gelieerde partijen. Denk daarbij aan printers, montagebedrijven (voor de montage van de doeken), maar ook aan aannemers, steigerbouwers, eigenaren van panden, adverteerders, mediabureaus en OoH specialisten. Immers, steigerdoekreclame is een kleine economie.
De grote, zwijgende, meerderheid van de Amsterdammers heeft helemaal niets tegen steigerdoekreclame. Hier gaat blowUP media dan ook door een onafhankelijke organisatie onderzoek naar laten doen en de uitkomst hiervan presenteren aan het dagelijks bestuur.
Steigerdoekreclame is een kunstzinnige, originele manier van reclamemaken die past bij een wereldstad als Amsterdam. In steden als Rome, Brussel, Berlijn, Barcelona, Madrid, Venetie, Parijs, Londen en Wenen is steigerdoekreclame geen enkel probleem. Ook binnen Nederland is dit zo. Steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem en Eindhoven faciliteren deze manier van reclame maken. Enkel in Amsterdam is het een probleem voor een kleine groep mensen.
Wij als branche moeten ons constant verdedigen tegen onterechte verdachtmakingen. Dit, terwijl wij alles keurig en netjes doen. Dat is in ons belang. Desondanks laten politici constant hun oren hangen naar geluiden vanuit tegenstanders van steigerdoekreclame. Dit wordt gedaan zonder te controleren of hun informatie wel de juiste is. Het wordt als waarheid gepresenteerd. Daarmee wordt diezelfde waarheid geweld aangedaan. Maar hier worden wel politieke besluiten op gebaseerd. Een mooi voorbeeld is een e-mail d.d. 15 maart 2011 van de werkgroep buitenreclame, waarin gerefereerd wordt aan het buitenreclame beleid in Parijs en ´´een verzoek vanuit de UNESCO´´ dat als archument in het debat wordt gebruikt. Degene die het artikel uit Le Figaro goed lezen of contact opnemen met de UNESCO zelf, kunnen zien dat de werkelijkheid een heel andere is t.o.v. hetgeen de SP presenteert. Uit zowel dit artikel,alsmede de een email aan ons gericht vanuit de secretaris generaal van de Unesco blijkt dat inderdaad buitenreclame aan banden dient te worden beperkt. Het gaat hier dan wel om vaste en permanente reclamevlakken. Voor steigerdoekreclame worden de mogelijkheden juist verruimd. Was er al reclame mogelijk op monumentale panden (op maximaal mogelijk formaat), nu wordt ook de mogelijkheid van reclame op woonblokken mogelijk gemaakt. Weliswaar in beperkte vorm en ondanks de zorgen van woningcorporaties. Een raadslid van Parijs geeft in het artikel aan dat het juist een gunstige constructie is, panden opknappen met reclame inkomsten. Ditzelfde raadslid geeft aan meer naar een percentage regeling toe te willen. gerelateerd aan de grootte van het pand. Zoals het huidige beleid in Amsterdam dus.
In de tussentijd zullen wij actief blijven lobbyen in samenwerking met diverse politieke partijen om het huidige beleid te handhaven t/m 2014 en nadat de stadsdelen zijn afgeschaft een voor alle stakeholders goed beleid te bewerkstelligen bij de Centrale Stad Amsterdam.
blowUP media meldt voort nog dat zij de Amsterdamse raad via hun advocaat hebben aangeschreven voor onbehoorlijk bestuur. Enerzijds doordat beslissing op basis van (aantoonbaar) foutieve informatie dreigt te worden genomen, anderzijds is de inkt van het nieuwe beleid van het stadsdeel nog niet droog of er wordt weer aan getornd. Verder hebben zij een verklaring van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waarin expliciet wordt aangegeven dat UNESCO helemaal geen specifieke opvattingen over steigerdoekreclame zou hebben. Echter stelt Unesco wel voorwaarden aan het beheer van de openbare ruimte dat is uitgeroepen tot werelderfgoed. Meer specifiek: de permanente gevelreclame ( wat steigerdoekreclame niet is) moet aan banden worden gelegd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *